Egen ketchup

Detta är bland det godaste man kan göra själv – egen ketchup! Så mycket godare än butiksköpt att man inte tror det är sant. Det tar ett bra tag att koka ketchupen, men det är det värt. Många tomater går det åt också. Vi köper våra från ett växthus i närheten, så vår egen ketchup är verkligen närproducerad.

Receptet vi använder är från Heston Blumenthals bok Family Food – rekommenderas för alla som mer seriöst vill lära sina barn att gilla mat! Heston Blumenthal är en av världens bästa kockar och har sysslat en del med molekylär gastronomi och vet definitivt vad han snackar om. Boken blev utsedd till bästa barnkokboken 2003, och även om vi inte har gjort alltför många recept från boken så har vi helt klart blivit inspirerade av den och låter barnen testa på mycket mer i köket än vi annars hade kommit att tänka på.

Recept på egen ketchup:

5 kg mogna tomater

200 g lökar, skurna i bitar

2 vitlöksklyftor

1 msk Dijonsenap

1 msk vittvinsvinäger

8 nejlikor

2 tsk salt

1 tsk four-spice eller kinesisk five-spice

en stor nypa malen ingefära

en nypa kajennpeppar

6,5 msk florsocker (finns att köpa ekologisk råsockervariant)

Halvera tomaterna och hacka dem grovt. Lägg dom i en stor kastrull. Täck med ett runt bakplåtspapper som man stuckit ca 6 hål i med kniv. Tryck ner bakplåtspappret så det ligger direkt ovanpå tomaterna. Koka upp och låt puttra 10 minuter.

Passera tomaterna genom en fin sil till en annan mindre kastrull. Tillsätt alla andra ingredienser förutom sockret. Låt puttra tills blandningen reducerats till ungefär hälften och börjar tjockna.

Tryck blandningen genom en fin sil igen och häll tillbaks i kastrullen. Tillsätt florsockret. Värm upp blandningen på nytt. Vispa med jämna mellanrum så att ketchupen inte bränns i bottnet (det gjorde vi en gång! rekommenderas inte – tar evigheter att koka såhär långt och då vill man inte bränna allt i bottnen). Låt koka tills man fått den konsistens och smak man vill ha.

Häll ketchupen över i en steriliserad burk. Ät och njut!

När det gäller ketchupen så kan barnen vara med och göra en hel del av momenten. Dom större kan klippa det där runda bakplåtspappret och göra hål i det och dom mindre kan t o m vara med och skära tomatbitarna om man har en barnvänlig kniv till det.

8 kommentarer

  1. Intressant att det ska vara senap i ketchup 🙂

  2. Vad roligt att ni också fixat er egen ketschup, samtidigt som gubben min! Han använder sig av Jamie Olivers recept, gott det också! Och det bästa- inga tillsatser!!

    • Tant Ninette

      Såg dina bilder på fb, kul! måste kolla in det där jamie oliver-receptet och se hur det ser ut. Verkligen bra när man slipper tillsatser o får allt ekologiskt om man vill! (fast vi köper alltid annars heinz ekologiska ketchup – smakar inte så dumt, men inte alls lika gott som hemlagad)

  3. Detta var ett av de bästa recepttips jag fått på länge! Måste ju bara provas. Har du hittat nåt rosa än att plåta..?

    • Glömde fråga om du testat att frysa den nån gång?

      • Tant Ninette

        det har jag inte ens tänkt på, men det var verkligen en bra idé! Tror jag ska ta och göra det, frysa in en sats ketchup. Fick precis en stor påse tomater, så det är bara att koka på. Man kan ju kanske frysa in i kuber så tar man bara och tinar upp en kub per gång när man behöver? det ska jag fundera vidare på.

        Och jo, har hittat några rosa grejer, bl a nagellack! 🙂

  4. Om man tittar på ingredienserna förstår jag det blir gott. Tomat, lök och vitlök är en supergod blanding. Kanske jag också borde pröva laga min egen, tål att tänkas på..jag vet ju var jag hittar receptet om ifall 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *